Voorbeeldenvan artikelen

Ik ben begonnen met het schrijven van blogartikelen – in het Frans – over mijn eigen ervaring bij VHLE.
Hieronder vind je 2 voorbeelden (vertaald van Frans naar Nederland met Google Translate tot nu toe).
De eerste met Bert van de servicedesk, de twede met Edwin mijn Braille leraar.
Ik hoop dat deze teksten een duidelijker beeld geeft over de artikel die ik met je wil doen.
Met vriendelijke groet, Tanguy


1. Artikel met Bert

 » Hallo. Bent u waarschijnlijk menheer le Breton en komt u voor de observatieweek? Ik nodig je uit om aan de grote tafel in de eetkamer naast de koffiemachine te gaan zitten, ik kom zo meteen bij je. « . Het was Bert, met zijn stevige, zelfverzekerde stem, die me voor het eerst begroette bij de ingang van het Alpha-gebouw. Sindsdien ontmoeten we elkaar regelmatig. Hij werkt binnen het Servicedesk-team dat ons dagelijks helpt met de praktische aspecten van onze hosting en ons begeleidt bij onze belangrijkste vragen.

Na enkelen weken, krijg ik nu een beter beeld van wie de andere cliënten zijn, of herstellers, zoals ze hier worden genoemd. Hoewel ik onder de indruk ben van de enorme diversiteit aan persoonlijke situaties die ik tegenkom, is dit maar een kleine greep uit degenen die in Nederland wonen. Maar deze kleine groep van 25 personen, voor wie het voltallige personeel van het centrum exclusief is toegewijd, biedt een oneindige schat aan verhalen, huidige realiteiten, plannen voor de toekomst. En ik heb het buitengewone geluk dat ik hier onder hen ben, zowel een beginnende getuige van mijn eigen transformatie als een nieuwsgierige toeschouwer van die van hen.

Bert vervolgt: « Zoals je kon zien bij aankomst, is de servicedesk verantwoordelijk voor de algemene ontvangst van het centrum. Als er nieuwe cliënten arriveren, bied ik ze een kleine rondleiding aan om de plaatsen te ontdekken en hen essentiële informatie te geven over de werking van het centrum, hen rond te leiden in hun kamer en de regels van het gewone leven op kostschool in de hygiënische omstandigheden van de Covid te presenteren. -19.  »

« Wat ik bijzonder mooi vind aan mijn werk hier, is dat je mensen heel snel ziet ontwikkelen! In het begin komt elke cliënt aan met zijn specifieke situatie, en we zien snel de veranderingen ten opzichte van de reguliere contacten die we hebben. In het bijzonder herinner ik me een client die arriveerde en die eigenlijk niets kon doen, zelfs koffie in schrinken niet. Toch was ze volwassen, bijna vijftig, maar ze had altijd bij haar ouders gewoond die haar waarschijnlijk te veel hadden beschermd en die dagelijks al het nodige voor haar hadden gedaan. Ze waren net overleden, wat erg triest was. We zagen haar voor zichzelf gaan zorgen. Eerst voor het zetten van koffie, dan voor het ontbijt, enzovoort voor de meeste dingen. Op dat moment kon ze hier ongeveer 2 jaar blijven, toen de sociale financiering was toegestaan.  »

“En deze transformatie is bij alle cliënten terug te vinden. Met name hun beweeglijkheid. Ik zeg niet dat je ze snel van gebouw naar gebouw ziet springen of rennen, maar het vertrouwen in hun beweging en mobiliteit bouwt zich heel snel op!  »

‘En dan gebeuren er soms magische dingen. Om bij deze vrouw terug te komen, ik kan me niet herinneren hoe het gebeurde, maar ze zat ooit op de kruk van de piano die toen in de gemeenschappelijke eetkamer stond. Degenen die de scène bijwoonden, hadden een onvergetelijk moment. Ze begon te spelen en blijkbaar wist ze heel goed hoe ze moest spelen. Voor mij bestond toen niets anders dan dit ongelooflijke beeld van deze vrouw aan de piano. Ik was diep ontroerd. Na al die jaren heb ik nog steeds rillingen over mijn rug. Dat had ik van haar niet kunnen vermoeden, en deze verrassing was ook voor iedereen.  »

Toen ik naar Bert luisterde die me dit verhaal vertelde, voelde ik een mooie emotie die me overviel en mijn verbeelding deed de rest. Als een van de weinigen die kon zien wat er aan de hand was, moest Bert waarschijnlijk snel kijken, hen onderzoeken, naar de gezichten van de andere cliënten, die roerloos en onbewogen aan tafel bleven. Ook voor hen moet er iets zijn gebeurd, zeker nog sterker. Deze scène, dit moment, en vooral de muziek, moet hen veel verder hebben getransporteerd, elders, in een andere emotionele dimensie, onzichtbaar en oneindig.

Ik stelde me dat graag voor, maar Bert bracht me terug naar de realiteit, want hij moest weer aan het werk. “Toen ik hier voor het eerst begon te werken, zag ik cliënten als vreemde mensen; Het is een beetje raar om te zeggen, maar nu zie ik ze als ieder ander. Hun gezichtsvermogen is slecht, maar in principe kun je nog veel doen.  »

Deze moeilijkheid om naar anderen te kijken is fundamenteel en betreft niet alleen minderheden. Net als elders zijn de anderen degenen die niet zoals wij zijn, die ons vreemd zijn. We zien visueel gehandicapten als gehandicapt voordat we ze zien voor wat ze in de eerste plaats zijn, levende mensen met hun eigen verlangens en genoegens, talenten en plannen, die hun best doen om goed te leven. “Mensen zien vaak alleen de blinde vrouw in mij, en niet de vrouw die gedijt in deze samenleving. »Vertelt ons met talent en humor de zangeres, songwriter en performer Charlotte Glorie in haar lied« de zwarte vrouw en ik ». Luister naar dit nummer op YouTube: www.youtube.com/watch?v=smSEojSWy5E


2. Artikel met Edwin

Een paar weken geleden, toen ik bedlegerig was en midden in de nacht geconfronteerd werd met een toename van coronavirus-koorts en de reeks ziekelijke gedachten, kon ik het medicijn dat ik zocht niet alleen in het medicijnkastje vinden. Toen mijn vrouw het de volgende ochtend bij me bracht, was ik verbaasd dat ik met mijn enige vingers het woord « paracetamol » in reliëf op de verpakking kon lezen. Als een kind dat verwondert over wat hij ontdekt, begreep ik iets meer het nut van braille en de rechtvaardiging voor al mijn inspanningen om het te leren.

Voor mij is het leren van braille een dubbele uitdaging. Het is allereerst de Nederlandse methode die ik gebruik en die een extra mentale stap van vertalen toevoegt. Maar het is vooral de gevoeligheid van mijn vingers die mijn grote uitdaging is. Het wordt kleiner met de leeftijd, en hoewel een pre-test mijn bekwaamheid heeft gecontroleerd, weet ik dat het tijd zal kosten om te ontwikkelen. Soms gefrustreerd door de traagheid van mijn vooruitgang, zou ik bijna twijfelen aan mijn landgenoot Louis BRAILLE, de uitvinder van deze taal in de 19e eeuw. Want als ik op een woord stuit, sta ik op een dood spoor: is het mijn Nederlandse woordenschat die beperkt is, of mijn vinger die me verraadt?

Ik leer braille met Edwin.

Maar waarom zou je braille leren als technologie al indrukwekkende oplossingen biedt voor slechtzienden?

“Braille is tegenwoordig erg handig”, zegt Edwin. “Je zou denken dat je met spraakherkenning het niet meer nodig hebt. Dit is niet het geval. Als ik iemand vraag om naar een tekst van één pagina te luisteren en deze voor mij samen te vatten, ontvang ik een andere versie dan wat ik kreeg nadat die met de ogen of met de vingers worden gelezen. Luisteren is niet lezen. De hersenen verwerken informatie niet op dezelfde manier, en de exacte weergave van woorden is een voorbeeld. Uw voornaam Tanguy was mij niet bekend. Door spraakherkenning had ik een fonetische versie gekregen. Het was de braille die me de juiste spelling gaf en … de verrassing om er een y in te vinden.  »
Hij legde me ook uit dat wanneer je een belangrijke e-mail wilt schrijven, een tekst die automatisch wordt geproduceerd door een spraakherkenningsalgoritme soms voor verrassingen kan zorgen. Zeker in een taal als het Frans, die rijk is aan homoniemen. Een controle van de woorden met braille is een voorzorgsmaatregel, voordat u op de knop « E-mail verzenden … » klikt.

Edwin ziet zijn rol buiten zijn leeropdracht. Zelf blind vanaf de geboorte, wil hij zijn ervaring en expertise delen om zijn leerlingen buiten het braille kader te helpen.

« Voor mij is de mate van handicap van mijn studenten niet belangrijk. Ik zie de menselijke persoon en ik probeer passende hulp te bieden op basis van wie ze zijn en wat ze willen. Daarom neem ik de tijd om elkaar te leren kennen en wederzijds vertrouwen op te bouwen. In feite heb ik door de jaren heen veel mensen ontmoet met wie ik soms mooie dingen heb gedeeld, soms intiem of moeilijk, soms grappig. Ik herinner me een vrouw die me vertelde over haar wens voor een geleidehond. Ze had met haar man gesproken, die onmiddellijk antwoordde: « Doe dit alsjeblieft niet, want ik ben je geleidehond ». Dus ik vroeg me af hoe ik haar kon helpen, want als deze reactie leuk leek, was ze op zoek naar onafhankelijk zijn. Ik vroeg haar toen wanneer haar man jarig was.
– Toevallig is het over twee weken, antwoordde ze.
– Weet je wat je moet doen? Je biedt hem een ​​hondenmand aan voor zijn verjaardag. Dat is natuurlijk een beetje zoals het op zijn eigen voorwaarden nemen, maar het is vooral een effectieve manier om haar op een humoristische manier bewust te maken van je eigen behoeften.  »

Op de eerste dag begroette Edwin me in zijn kantoor en wees naar mijn stoel bij het raam. Terwijl ik mezelf hielp met een hand om rond de tafel te bewegen, voelde ik mijn andere hand, die nog steeds dicht bij het lichaam hing, zachtjes tegen iets kouds, nats en blijkbaar een beetje zacht sloeg. ‘Boe …! wat is dat? Zei ik tegen mezelf terwijl ik doorging, alsof er niets was gebeurd, in de hoop dat ik niets had bewogen. Maar al snel voelde ik dat ik van binnen glimlachte en me naar Edwin wendde, voordat ik ging zitten zei ik enthousiast: « Heb je een hond? » « . « Ja: Odin, een kruising van een 8-jarige Labrador Retriever ». Dit is hoe Odin mij, de vreemdeling, met zijn nieuwsgierige neus begroette.

Sinds die dag heb ik elke week een afspraak met Louis BRAILLE voor de uitdaging, Edwin voor methodisch en welwillend leren en Odin voor een soort rituele verzoening. Deze hond stelt me ​​gerust. Zijn discrete aanwezigheid brengt mij evenwicht, naast de tederheid die hij in mij inspireert. Elke keer als ik aankom, nadat hij me met zijn neus heeft verwelkomd, gaat hij weer in zijn mand liggen, onzichtbaar en stil, op een paar zuchten na uit een droom.

Misschien is het dat op die momenten van concentratie in een schijnbare rust, waar mijn hele lichaam binnen mijn vingertoppen wordt gemobiliseerd, Odin mij daarentegen een bodemloze spiegel aanbiedt die mijn eigen innerlijke spanningen absorbeert en verdrijft.